2019 © mundana antwerpen

GUATEMALTEEKSE VOLKSKEUKEN

15 november 2019
19:00

“En de goden maakten de mens van klei. Maar zij waren heel waterig en ze bleven niet heel dus de goden zeiden 'laten we hen sterker en steviger maken', en ze maakten hen van hout. Maar zij waren heel hooghartig en ze vereerden hun scheppers niet en ze maakten apen van hen. En dan beslisten de goden de mens van witte, rode, zwarte, gele en alle mogelijke kleuren maïs te maken. Deze keer waren de mensen heel intelligent en wakker en ze leken op de goden. Daarom zeiden hun scheppers: 'Laten we hen een sluier voor het gezicht plaatsen, zodat ze niet zoals ons zijn.' En zo maakten de goden de mens van maïs en zij verspreiden zich over de aarde.” POPOL VUH (het boek van de Mayas)

Junio Jocol is een rondreizende zanger die geboren is in Iximulew, wat in Maya Aarde van Maïs betekent. De Maya-beschaving woonde in Mesoamerika, Mexico, Centraal-Amerika en Colombia. Het hart van het territorium van de Maya’s was wat we vandaag als Guatemala kennen.

Hoewel de kolonisatie veel van de geschreven en rituele kennis van deze beschaving vernietigde, bleven de Maya’s weerstand bieden. Ze hielden vast aan hun geloof en gewoontes, en hun wereldbeeld dat van generaties op generaties overgeleverd is in hun dansen, geneeskunde, religieuze rituelen en in het bijzonder in hun eetgewoonten en muziek.

Wees welkom op deze eenvoudige avond met muziek en eten a lo “Chapín”, inwonersnaam die toegekend wordt aan de Guatemalteken. Deze naam staat symbool voor de botsing van twee werelden met verschillend wereldbeeld en het tegenstrijdige dna dat de nieuwe mestizo-wereld samenstelt.

Maïs en bonen zijn de basis van de voeding van de Maya’s. Wanneer zij hun tortilla met maïs eten, reconstrueren zij niet alleen hun lichaam, maar ook hun kracht.

“Comeremos, unos huevitos estrellados , con frijolitos bien licuados, platanitos y chirmol, crema, tortillas.”

Menu
spiegelei
bonenmix
bakbanaan
tomatenslaatje
room en tortilla’s

Prijs: €10

15/11/2019 om 19:00

Reserveren: info@mundana.be