2019 © mundana antwerpen

AMNESTY SCHRIJFMARATHON 2019

14 december 2019
10:30-15:30

Mundana Antwerpen doet mee aan de Schrijfmarathon
van Amnesty International

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom organiseert Amnesty International elk jaar in december de Schrijfmarathon.

Tijdens de Schrijfmarathon vertrekken er vanuit alle hoeken van de wereld brieven en petities richting ministers en presidenten om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. De mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden, ontvangen dan weer vele duizenden solidariteitsboodschappen en steunkaartjes.

Dit jaar zijn er opnieuw een tiental schrijfacties voor mensen in nood. Zo kan je schrijven voor José Adrián uit Mexico. Je kan aan de Mexicaanse autoriteiten vragen dat de verantwoordelijke politieagenten berecht worden en dat José Adrián een volledige schadevergoeding krijgt. José was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij werd mishandeld door de politie, maar de agenten worden niet berecht en José krijgt geen schadevergoeding.

Je kan ook schrijven voor Sarah en Seán, vrijwillige reddingswerkers op het Griekse eiland Lesbos waar ze mensen in nood op zee hielpen. Ze worden nu beschuldigd van spionage en mensensmokkel. Er hangt hen 25 jaar cel boven het hoofd. Je kan een brief schrijven aan de Egyptische overheid over de onrustwekkende verdwijning van de 27-jarige mensenrechtenactivist Ibrahim. Hij werd plots van straat geplukt door veiligheidsagenten in burger waarna niemand nog iets van hem heeft vernomen. Aan de Iraanse autoriteiten kan je vragen om de 24-jarige Yasaman onmiddellijk vrij te laten. Zij werd gearresteerd omdat ze op de trein witte bloemen had uitgedeeld aan vrouwen, maar zonder de in Iran verplichte sluier op haar hoofd. Ze kreeg een celstraf van 16 jaar.